Week van de Kinderfilosofie 2023

DIT IS HET THEMA VOOR 2023

Beeld-thema-def

WAARDELOOS OF WAARDEVOL?

Van 'likes' tot rapportcijfers, van geldprijzen tot medailles en 'reviews'; op heel veel plekken in onze samenleving wordt volwassenen én kinderen gevraagd ergens een waarde aan toe te kennen. Maar wat betekent waarde? Is dat voor iedereen hetzelfde? Waarom kun je een schilderij van jou niet voor veel geld verkopen terwijl een schilderij van Banksy dat door de versnipperaar ging heel duur is? Als iets nu van waarde is, is het dat dan over een week of een eeuw nog steeds? Zijn er dingen die van waarde zijn maar waarvan de waarde moeilijk te meten is? Zijn er dingen die van waarde zijn maar toch niet beschermd worden? Wat is het nut van het toekennen van waarde aan alles? Wat is het verschil tussen waarde en waarden? Kun je eigenwaarde meten?

Tijdens de Week van de Kinderfilosofie kunnen kinderen, aan de hand van die eerste vraag "WAARDELOOS OF WAARDEVOL?", dit thema verkennen. Dat er interessante filosofische vragen te stellen zijn blijkt wel uit bovenstaande voorbeelden! We hebben gekozen om het thema breed neer te zetten. Dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn voor iedereen die ermee aan de slag wil. Er kan een relatie gelegd worden met identiteit, met kwetsbare natuur, met samenleven en burgerschap, met kunst, met economie en nog veel meer. Zo kan iedereen weer meedoen!

Het is nu november, nog alle tijd om je gedachten erover te laten gaan. Uiteraard verzorgen wij weer het nodige materiaal op de website en komt er weer een 'weggever' (vorig jaar de ansichtkaarten). Bovendien ontwikkelen we een activiteit waarbij je makkelijk aan kunt haken. Ook de boekverkiezing van Het Meest Filosofische Kinderboek 2022 staat weer op de agenda. Over al die zaken lees je meer in de komende nieuwsbrieven. Wij gaan ondertussen aan de slag met het updaten van de website. We houden je graag op de hoogte!

Week van de Kinderfilosofie 15 t/m 23 april 2023

Zet de data vast in je agenda!
art-2941706__480

Lessen op de site

Tot onze grote vreugde zien we dat nog steeds regelmatig lessen worden gedownload vanaf onze site. De Kinderboekenweek, die als thema Gi-Ga-Groen had, gaf natuurlijk aanleiding om de lessen van de Week van 2021 weer te gebruiken; ons thema was toen Natuur. De lessen van 2022 over Vriendschap blijven ook in trek. Het doet ons goed te zien dat we steeds beter gevonden worden!

UITKOMSTEN

bijeenkomst met kinderfilosofen
In september spraken we een avond met een aantal kinderfilosofen over de vraag hoe we de Week van de Kinderfilosofie komend jaar het beste in kunnen zetten om de positie en zichtbaarheid van kinderfilosofie én kinderfilosofen verder te vergroten.
Belangrijke uitkomsten van dat gesprek waren dat de zogenaamde 'weggever' een enorme aanjager is en zeker moet blijven.
Ook waren aanwezigen het erover eens dat het een goed idee is om centraal een concept/activiteit te ontwikkelen die tot de verbeelding spreekt en waarop kinderfilosofen kunnen 'intekenen'. Daarmee is het makkelijker publieke aandacht te trekken. Daarnaast kan ieder ook nog steeds zijn/haar eigen activiteit ontwikkelen.

IN DE PUBLICITEIT

De Kleine Jonge Denkers timmeren aan de weg! Ze werken de komende vier jaar samen met de Lowys Porquinstichting om filosofie te integreren in het onderwijs op alle 31 scholen in de regio West-Brabant.
Wat mooi om te zien dat er steeds meer organisaties, net als wij, bezig zijn om het belang van filosoferen met kinderen onder de aandacht te brengen. En dat er steeds steeds meer kinderen in aanraking komen met kinderfilosofie!
Kijk hier het nieuwsitem dat erover werd gemaakt bij de regionale televisie.
nieuwsitem-westbrabant

UITGELICHT

De Zoon van de Gazelle

Deze week komt het prachtige boek De Zoon van de Gazelle uit (11+). Na ieder hoofdstuk staan filosofische vragen om met je (groep) kinderen over te filosoferen!
Het is een hervertelling van het 12e eeuwse Hayy ibn Yaqzan, waarin een jongen op een onbewoond eiland opgroeit en in zijn eentje gaat filosoferen over de wereld waarin hij is beland. Je kunt het hier bestellen.

cover Zoon van de Gazelle

Wie jij dan wel niet bent?

Deze theatervoorstelling van de zAAkA speelt in november weer een aantal keer. We zijn aanwezig bij de landelijke Theatertour van Prinses Amalia, waarmee zij zich voorstelt aan het Nederlandse volk: Wie ben ik? In de voorstelling legt ze de kijker uiteindelijk de vraag voor of je kunt kiezen wie je bent. Het publiek praat mee over filosofische vragen maar er is ook ruimte voor verhaal, humor en spanning. Kijk hier voor data en kaarten. De voorstelling won in 2021 de Berrie Heesenpublieksprijs.
Wiejijdanwelnietbent
Enthousiast over de Week van de Kinderfilosofie?
Laat het anderen ook weten en stuur deze nieuwsbrief door naar geïnteresseerden. Zij kunnen zich hier aanmelden. Alvast bedankt!
Kijk voor alle informatie op:

www.weekvandekinderfilosofie.nl

Email Marketing Powered by MailPoet