Week van de Kinderfilosofie 2023

Beeld-thema-def

Meld jouw activiteit en/of les hier aan

en vraag direct het gratis boekje aan. Op is op!

Met het gratis doe-boekje en de lesbrief gemakkelijk aan de slag in de klas

De proefexemplaren van het gratis doe-boekje zijn er en het boekje is leuk geworden!
We werken nu aan de bijbehorende lesinstructie, zodat je heel gemakkelijk met je klas of je groep op de BSO of waar dan ook, kunt gaan filosoferen over waarde.
Je kunt uit drie thema's kiezen voor je les:
* Burgerschap
* Natuur & Milieu/Duurzaamheid
* Mediawijsheid
Aan elk van deze thema's is een bladzijde in het doe-boekje gewijd. Met eenvoudige hulpmiddelen zoals een (schat)kist, een prullenbak en een paar voorwerpen, maak je de les dynamisch en concreet.
De lesinstructie is vanaf eind maart gratis te downloaden.
De andere bladzijden uit het boekje kunnen de kinderen dan zelf (thuis) nog afmaken. Bovendien kunnen ze leuke prijzen winnen met het boekje!
Lees meer over het boekje op deze pagina.

Meld gauw je activiteit aan en zorg dat de kinderen deel uitmaken van de Kinder Keuringsdienst van Waarde. Misschien komen wij bij jou langs met onze schatkist! Daarin verzamelen wij alles wat de kinderen van waarde vinden. Lees meer over onze Kinder(filosofische) Keuringsdienst Waarde op deze pagina.

Test

De shortlist van het
Beste Filosofische Kinderboek is bekend!

Bij elk van de boeken wordt een handleiding gemaakt waarmee je thuis, in de klas, in de bieb of in de boekhandel verder kunt filosoferen over (passages uit) het boek. Over één van de titels wordt een podcast gemaakt in co-productie met Filosoofje.

Naast de juryprijs is er een ook een publieksprijs.
Maak kans op mooie prijzen door je stem daarvoor uit te brengen!
Stemmen kun je hier.

De prijsuitreiking van beide prijzen is op zaterdagmiddag 22 april, we houden je op de hoogte!
De jury had er een hele kluif aan, maar heeft met veel plezier alle inzendingen gelezen. Na rijp beraad is daar een shortlist uit gekomen. Daarover liet de jury het volgende weten:

De jury is van oordeel dat de boeken die op de shortlist staan filosofische vragen stellen en ook uitnodigen om daar als jonge lezer zelfstandig over door te denken.
Bij het ene boek komt dat vooral doordat het zo goed geschreven is dat je in de filosofische vragen wordt gezogen, bij het andere doordat niet alleen de tekst maar ook de afbeeldingen aanzetten om verder te denken en bij weer een ander doordat het een onderwerp van heel veel kanten benadert en expliciete vragen stelt.

Lees de hele tekst van de jury hier.
Deze zes boeken staan op de shortlist (in willekeurige volgorde):
  • Het grote boek van mooi en lelijk, Stine Jensen
  • Gedachten denken, Annelies Beck
  • Ik ben hier, Joke van Leeuwen
  • De scootmobiele eenheid, Mirjam Oldenhave
  • De profeet, Tiny Fisscher
  • De zoon van de gazelle, Sabine Wassenberg en Kamel Essabane

IN DE PUBLICITEIT

Ons nieuws wordt opgepikt. Zo stonden we op de website en in de nieuwsbrief van Prima Onderwijs en op de website van Bazarow, de Jeugdbieb en in de Phronesis van de HTF.

Persberichten opgepikt

Met regelmaat versturen wij persberichten aan diverse media om alles rondom de Week van de Kinderfilosofie onder de aandacht te brengen.
Zo hopen we steeds meer mensen te bereiken zodat iedereen het belang én plezier van filosoferen met kinderen kan ontdekken.

Enthousiast over de Week van de Kinderfilosofie?
Laat het anderen ook weten en stuur deze nieuwsbrief door naar geïnteresseerden. Zij kunnen zich hier aanmelden. Alvast bedankt!
Kijk voor alle informatie op:

www.weekvandekinderfilosofie.nl

OVERTUIGD VAN HET BELANG VAN FILOSOFEREN MET KINDEREN? STEUN ONS DAN!
Wij hebben ambities die we niet zonder steun kunnen realiseren. Als jij de praktijk van het filosoferen met kinderen en de publieke bekendheid met dit vak graag verder ziet groeien, word dan VRIEND van onze stichting. Wij zijn blij met elke donatie!
De Week van de Kinderfilosofie 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door:
Email Marketing Powered by MailPoet