Hoogtepunten Activiteiten 2021
Dit waren de hoogtepunten uit het zeer brede arsenaal aan activiteiten dat in de Week van 2021 werd aangeboden. Er werd in zo’n 40 scholen en/of klassen gefilosofeerd, buitenschool waren er ruim 20 activiteiten, en ook in bibliotheken en online -soms live!- werd met kinderen over natuur gesproken. Ook voor professionals was er aanbod, variërend van workshops voor leerkrachten tot een webinar dat voor alle vrijwilligers van het Instituut voor Natuureducatie werd opgezet.
Wil je alle activiteiten uit 2021 nog eens bekijken? Dat kan hier.
Op school
Denkballades en project op landgoed De Nollen
DENKBALLADES
Filosovaardig loofde een live-sessie van de zogenaamde Denkballades uit aan een klas. Vanwege corona kon dit niet tijdens de Week plaats vinden maar voor de zomervakantie kon de winnende klas genieten van dit concept waarin muziek gecombineerd wordt met filosofie. Meer info vind je hier.
DE NOLLEN
Filosoferen met Kunst is een gespreksmethode die uitnodigt om actief na te denken en in gesprek te gaan. Met kunst, niet over: het kunstwerk maakt deel uit van het gesprek! Filosoferen met kunst is een ontmoeting met kunst. Informatie en kunsthistorische achtergronden worden als deel van het onderzoek ingezet. Daardoor ontstaat er ruimte voor eigen interpretaties en verschillende gedachtenexperimenten.
Speciaal voor de Week van de Kinderfilosofie werd op De Nollen een aantal scholen uitgenodigd te komen filosoferen over Natuur.
Buiten op pad
"Onthutsel en ontfrutsel" pad en Gedachten onder de loep
ONTHUTSEL EN ONTFRUTSEL PAD
Dit pad wordt door buurtbewoners vaak bewandeld, maar zo leuk als in april 2021 was dat nog nooit. Er hingen vele vragen, allen vragen over de natuur en over de bewoners van dit pad. Natuur? Wat is dat? Wanneer ben je een bewoner? Wie wonen hier allemaal? Is de mens natuur? Wie is hier eigenlijk de baas?
Ontfutselen is een zoektocht naar wijsheid. Het heet ook wel filosoferen. Na het eerste antwoord wordt het pas echt leuk. Bekijk je antwoord van alle kanten. Is het ‘echt waar? Is dit het enige goede antwoord? Is dat altijd zo? Vindt iedereen dat? Wat vinden anderen en waarom vinden ze dat? Het is een zoektocht naar de waarheid. Maar pas op de waarheid is veranderlijk. Misschien word je, net als oganisator Ingrid Bouma, zo nieuwsgierig dat je niet meer kunt stoppen met vragen stellen en zoeken naar antwoorden.
GEDACHTEN ONDE DE LOEP
In 2021 sloegen Filodroom en Natuurpunt de handen in elkaar. Voor alle speurneuzen organiseerden zij deze natuurlijke en filosofische speurtocht!
Op stap in de Broekelei met een tasje vol filosofische denkvragen en speelse opdrachten. u
Bibliotheek
Workshop Doeboek en Filosoferen met Amsterdamse kinderraad
WORKSHOP FILOSOFIE DOEBOEK
De schrijfster van het Filosofie Doeboek, Sabine Wassenberg, gaf een workshop voor kinderen in een Amsterdamse bibliotheek aan de hand van zowel het Doeboek als van het van haar had verschenen “Philo en Sophia”.
FILOSOFEREN MET AMSTERDAMSE KINDERRAAD
De Week van de Kinderfilosofie nodigde de Amsterdamse Kinderburgemeester en Kinderraad uit voor een filosofisch gesprek. Onder leiding van Laura Minderhoud ontdekten ze dat filosoferen heel iets anders is dan vergaderen. Wat ze leuker vonden? Lees hier een uitgebreider verslag.
Online en live
De Nacht van de Filosofie en Podcast Filosoofje
NACHT VAN DE FILOSOFIE OVER “DE EIK WAS HIER”.
Schrijfster Bibi Dumon Tak vertelde over het kinderboek van de Maand van de Filosofie Filosovaardig “De eik was hier” en ging daarna, samen met kinderfilosoof Marianne Scheeper het filosofisch gesprek aan met een aantal kinderen. Een en ander was live te volgen en kun je hier terug kijken.
PODCAST FILOSOOFJE
Filosoofje maakt regelmatig podcasts waarin gefilosofeerd word met kinderen. Uiteraard us ook in de Week van de Kinderfilosofie. Dit keer was het gesprek ook live te volgen. Je kunt het hier terug luisteren.
Voor professionals
Webinar IVN en Dag van de Kinderfilosofie
WEBINAR IVN
In het kader van de Week voor de Kinderfilosofie organiseerde het het IVN speciaal voor vrijwilligers die met kinderen en jongeren werken, een webinar over filosoferen en natuur. Een mooi thema in een tijd waarin steeds vaker vragen naar boven komen over onze relatie met natuur. Maar filosofie is niet alleen iets voor volwassenen. Ook, of misschien wel juist met kinderen kun je heel goed filosoferen over natuur. Maar hoe doe je dat, filosoferen met kinderen? Filosofe Maaike Merckens-Bekker van WonderWhy inspireerde tijdens het webinar om ruimte te maken voor een goed gesprek met kinderen over de natuur en om kinderen te laten verwonderen over dat wat vanzelfsprekend lijkt. Door met hen te filosoferen over natuur, laat je ze de natuur niet alleen ervaren met gevoel, maar ook met verstand.
DAG VAN DE KINDERFILOSOFIE
Op de laatste dag van de Week van de Kinderfilosofie organiseerde het CKN een dag waar kopstukken uit de wereld van de kinderfilosofie online workshops verzorgden. De dg zat boordevol verrassingen, bevatte een pleidooi voor onbenulligheid door Pieter Mostert en uiteraard de uitreiking van de Berrie Heesenprijs, waarvoor heel veel inzendingen waren. Lees hier wie er wonnen.