Filosoferen met kinderen in de klas op De Abeel in Den Haag

Dinsdag 18 april filosofeerde Marianne Scheeper met kinderen uit groep 6 over het thema waarde. Er ligt weer een schatkist en een prullenbak op tafel. Marianne tovert het vergrootglas zonder glas uit haar tas. Waardevol? In deze groep kijken ze er anders naar dan twee dagen eerder bij de Triodos Bank. Daar zagen ze allerlei ander nut van dit voorwerp. Hier vinden ze hem waardeloos omdat ie niet kan doen waarvoor hij gemaakt is. Totdat een jongen zegt: “Hij is nog best waardevol want je kan er een nieuw glas inzetten en dan doet ie ’t toch weer?”

Marianne vraagt of iets nuttig moet zijn om waardevol te zijn. Nee, dat hoeft niet schudden de meesten. “Kun je een voorbeeld geven van iets dat niet nuttig is en toch waardevol?” “Een schilderij, daar kan je alleen maar naar kijken.” Dan komt een ballon op tafel. “Waardeloos” vindt een jongen want “als ballonnen niet bestonden, dat boeit echt niet!” “Wel” zegt een meisje “voor een feestje geeft het een goed gevoel.” “En een goed gevoel is waardevol?” “Ja!” “Heb je dat ook wel eens als je naar een schilderij kijkt?” De meeste kinderen halen hun schouders op. “Als je iets voelt ergens bij, wordt het dan waardevoller?” probeert Marianne nog eens. Lauwe reacties. Dan trekt ze een Pokemon kaart uit haar tas. “Waardeloos!” “Mag ik het poppetje dat erop staat zien?” Marianne laat het zien. ‘O nee, die is niks waard.” “Omdat dit poppetje erop staat of omdat je niet van Pokemon kaarten houdt?” “Ik geef er niks om, het is gewoon een stuk papier met een plaatje en je kan er alleen maar mee ruilen. Zonde van je geld.” Een meisje vertelt dat ze ze soms gratis krijgt van een oom die een speelgoedwinkel heeft. “Maakt dat uit? Is het minder waard als je iets gratis krijgt?” De kinderen knikken, ja dan is het minder waard. “Dus als iemand jou een gratis auto geeft dan is ie minder waard dan als je die koopt?” De kinderen kijken Marianne aan alsof ze er niks van begrijpt. “Nee, natuurlijk niet want met een auto kan je iets maar met een Pokemon kaart niet.”

De tijd gaat dringen. De meeste voorwerpen die besproken zijn liggen tussen de schatkist en de prullenbak in. Slechts één voorwerp kwam unaniem in de schatkist: de fietssleutel. Ze zijn het er dan ook snel over eens dat die mee moet op Waardetransport.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *