Shortlist Beste Filosofische Kinderboek 2022

Lang beraad, maar de jury heeft de shortlist bekend gemaakt!

Op 23 februari was de jury eruit. Hieronder de shortlist van 6 titels die kans maken op de juryprijs. Maar er is ook een publieksprijs, breng daarvoor ook jouw stem uit!  

Op zaterdag 22 april is de prijsuitreiking. Kijk voor meer info daarover onderaan deze pagina

Toelichting van de jury

De drieëndertig kinderboeken die de jury heeft binnen gekregen zijn super verschillend. Er zitten spannende boeken tussen, er zijn doe-boeken, uitlegboeken, parabelboeken, boeken voor kinderen van 4, maar ook boeken voor 14-jarigen, boeken met alleen maar tekst, of juist met (bijna) alleen illustraties en alles ertussenin. Hoe beoordeel je zulke verschillende boeken? 
De jury is van oordeel dat de boeken die op de shortlist staan filosofische vragen stellen en ook uitnodigen om daar als jonge lezer zelfstandig over door te denken.
Bij het ene boek komt dat vooral doordat het zo goed geschreven is dat je in de filosofische vragen wordt gezogen, bij het andere doordat niet alleen de tekst maar ook de afbeeldingen aanzetten om verder te denken en bij weer een ander doordat het een onderwerp van heel veel kanten benadert en expliciete vragen stelt.

Deze zes boeken staan op de shortlist (in willekeurige volgorde):

Het grote boek van mooi en lelijk, Stine Jensen
* Gedachten denken, Annelies Beck
* Ik ben hier, Joke van Leeuwen
* De scootmobiele eenheid, Mirjam Oldenhave
* De profeet, Tiny Fisscher
* De zoon van de gazelle, Sabine Wassenberg en Kamel Essabane

Stem mee voor de publieksprijs!

Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Die komt tot stand door alle geldig uitgebrachte stemmen via onderstaand formulier. Onder de stemmers verloten diverse boekenpakketten, dus doe ook mee! 

Uiteraard kun je per persoon maar één geldige stem uitbrengen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de publieks- en juryprijs zal plaatsvinden op zaterdag 22 april in de 2e helft van de middag bij de ISVW. Meer informatie volgt nog.