De Week van de Kinderfilosofie en corona

Algemeen

De Week van de Kinderfilosofie is een platform voor iedereen die met kinderen filosofeert. Met wat aanpassingen hoeft corona geen roet in het eten te gooien van iedereen die in het kader van de week iets leuks aanbiedt. Toch kunnen we op dit moment helaas niet uitsluiten dat een aantal activiteiten vanwege de maatregelen niet door kan gaan. Corona is helaas nog niet weg en de reikwijdte van wat wel of niet mag, verandert voortdurend. Met kinderen mag gelukkig veel wel! Hieronder zetten we de belangrijkste regels voor jou op een rijtje. Maar de regels veranderen regelmatig, check zelf wat de meest actuele stand van zaken is op de website van de overheid.

Scholen

Wij gaan ervan uit dat de basisscholen open zullen blijven. In de klas kun je dus aan de slag met kinderfilosofie en het thema natuur. Of ga lekker naar buiten met je klas, ook op het schoolplein zijn leuke filosofische activiteiten te doen. Kijk elders op de website voor inspiratie en materiaal.
Het voortgezet onderwijs kampt met ingewikkelder regels en ruimtegebrek. Vanuit de Week is het daarom moeilijk om algemene ondersteuning te bieden voor lessen filosoferen over natuur. Wellicht zijn er op jouw scholen mogelijkheden op maat te nemen, de activiteiten die al op deze website staan zullen je vast inspireren!

Buitenactiviteiten

Buiten geldt voor kinderen onder de twaalf geen beperking in aantal en een groep mag begeleid worden door maximaal 2 volwassenen. Er zijn dus mogelijkheden om buiten te filosoferen met een groep kinderen. Bij activiteiten staan al diverse leuke buitenactiviteiten, neem een kijkje!
Praktische maatregelen: we raden af om eten en drinken te geven aan de kinderen. Zorg daarnaast voor voldoende ontsmettingsmiddelen voor de handen. Als je laat zien dat je je best doet, komt het vast goed.

Binnenactiviteiten

Voor binnenactiviteiten liggen de regels wat gecompliceerder. We raden je dan ook aan die voorlopig niet op te zetten. Heb je daarvoor toch plannen, dan weet jouw contactpersoon bij de locatie die je op het oog hebt meestal wel wat wel en niet kan.

Online activiteiten

Een filosofisch gesprek met kinderen kan gelukkig ook online. Dat is onder alle omstandigheden toegestaan en in die zin een veilige optie.