Lesmateriaal & inspiratie

Op deze pagina vind  je (les)materiaal en andere tips, die je  inspireren om een filosofisch gesprek met kinderen te voeren.
Kijk ook op de pagina voor Beste Filosofische Kinderboek voor de podcast waarmee je thuis of in de klas een filosofisch gesprek kunt voeren.

Chaos creëren en filosoferen!

Wat wij tijdens de Chaos-toer doen kun jij natuurlijk ook op een eenvoudiger manier zelf  doen in de klas op bij de BSO: creëer chaos op een wit vlak (muur, tafel, schoolbord, vloer) met stickers als beginpunt voor een filosofisch gesprek over het de vraag ‘Is chaos erg?’ Bijgaand het lesmateriaal dat we bij dit idee maakten.

Handreiking filosofisch gesprek bij 5 titels van de shortlist

Met als rode draad ‘Kun je denken over denken?’ vind je in deze gesprekshandleiding mooie manieren om over denken te denken en te praten naar aanleiding van fragmenten uit de 5 genomineerde titels voor de prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2023. Je kunt ook de podcast, die we met Filosoofje maakten, beluisteren, ook daarin wordt gesproken over deze vragen.

De chaos in Loïs

Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat.

Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…?

Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk vertaalde het thema van de Maand van de Filosofie naar een ontroerend, hoopvol én grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in zijn hoofd, die op een bijzondere manier nader tot elkaar komen.

Bij dit kinderboek van de Maand van de Filosofie is ook dit jaar weer een uitgebreide lesbrief gemaakt inclusief werkbladen. Genoeg stof tot nadenken over chaos! 

Nog meer inspiratie bij het thema Chaos

Filosoferen op school maakt elke maand een aantal lessen. Deze maand sluiten de lessen uiteraard aan op het thema Chaos. Kijk maar eens rond op deze goed gevulde website!

Niet-scheurkalender van Centrum Kinderfilosofie

Het Centrum Kinderfilosofie maakte voor de hele Maand van de Filosofie een filosofische digitale niet-scheur kalender.

Inspiratie video over Spinoza

In deze aflevering van Klokhuis duikt Pascal met Spinoza in de filosofie. Wat is filosoferen? Filosoof Sanne ten Wolde leert Pascal hoe belangrijk het is om vragen te stellen, om door te denken over dingen die iedereen logisch vindt. En hoe fijn het is dat niet iedereen hetzelfde is en denkt. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de jonge Spinoza ruzie heeft met zijn ouders.

Dát bedoel ik, zei de zalm

Dit was vorig jaar het kinderboek van de Maand van de Filosofie.
Bij dit boek van Joke van Leeuwen, dat op de shortlist staat voor het Beste Filosofische Boek van 2023, zijn filosofische vraagstellingen gemaakt. Hiermee kom je tot mooie gesprekken over waarde, waardevol en waardeloos.