Beste Filosofische Kinderboek 2023

Sinds 2023 reikt de Stichting Promotie en Publiciteit Kinderfilosofie (SPPK)  een prijs uit aan het beste filosofische kinderboek van het voorafgaande jaar. Welk kinderboek zet jonge lezers aan tot bespiegelingen over filosofische vraagstukken of roept filosofische vragen op?
Er is zowel een juryprijs als een publieksprijs. De prijs bestaat uit een wisseltrofee voor de jurywinnaar, de zogenaamde Ludoq en in 2024 is er ook een geldbedrag van €1000,-voor de jurywinnaar.
Winnaar(s) worden bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt tijdens de Week van de Kinderfilosofie, van 13 t/m 21 april 2024.

'Zo voelt dat' en 'Missie afbreken' zijn de winnaars!

Tijdens de afsluiting van de Week van de Kinderfilosofie maakte de jury de prijswinnaars bekend. De prijsuitreiking werd voorafgegaan door een lichtelijk chaotisch, zeer onderhoudend en ook filosofisch optreden van Edwin Rutten. Daarna scheen kinderfilosoof Marianne Scheeper haar licht nog eens over de ervaringen van afgelopen week tijdens de Chaos Toer. Kinderen mochten een ‘witte woonkamer’ bestickeren. Daarna filosofeerden ze over het thema chaos. Marianne liet de zaal  nadenken over een aantal filosofische vragen rondom dit thema en de aanwezige kinderen mochten ook nog stickers plakken.

De prijsuitreiking voor het Beste Filosofische Kinderboek volgde. Om te beginnen werd de publieksprijs uitgereikt door organisator van de Week van de Kinderfilosofie Christianne Verheugd. Met overweldigend aantal stemmen werd die gewonnen door Missie afbreken – Pieter Koolwijk, illustraties Linde Faas.

Toen was het de beurt aan de jury.  Frank Meester, Annelies Beck en Suzanna Kooijmans lazen voor uit eigen werk. Veel lovende woorden voor alle 5 de titels op de shortlist, maar er kon toch maar 1 winnaar zijn. De juryprijs ging naar Zo voelt dat – Bette Westera, illustraties Sylvia Weve. De wissel-Ludoq ging uit handen van de vorige winnaar Annelies Beck over in de handen van Bette Westera en illustratrice Sylvia Weve. Dit jaar was er dankzij de Vrienden van de ISVW ook een cheque van 1000,- voor de winnende jury-titel.
Lees hier het complete juryrapport.

De prijs zelf, de Ludoq, een beeld van drie omgekeerde vraagtekens, verwijst naar het andere karakter dat een filosofische vraag heeft t.o.v. de vragen die kinderen gewoonlijk moeten beantwoorden. Bovendien: als je filosofeert roept de ene vraag meestal vooral een volgende vraag op. Dat ze op z’n kop en scheef staan illustreert het speelse karakter van filosoferen met kinderen.

 De prijsuitreiking vond plaats op 21 april in de middag in Hilversum.

De prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2023 wordt dit jaar mogelijk gemaakt door de Vrienden van de ISVW.

DE SHORTLIST

De jury had veel positieve woorden voor alle boeken op de longlist en er waren meerdere titels  die dicht in de buurt kwamen van nominatie op de shortlist. Details, zoals subtiele hints in de illustraties of een soepele vertelstijl, gaven soms de doorslag.

Dit zijn de titels die op de shortlist staan:

Kijk dan toch! – Elvis Peetersillustraties Sebastiaan van Doninck

Zo voelt dat – Bette Westera, illustraties Sylvia Weve

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse – Koos Meinderts, illustraties Annette Fienieg

Dát bedoel ik, zei de zalm – Joke van Leeuwen

Missie afbreken – Pieter Koolwijk, illustraties Linde Faas

De prijsuitreiking vindt plaats op 21 april in de middag in Hilversum.

 

De prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2023 wordt dit jaar mogelijk gemaakt door de Vrienden van de ISVW.

DE PODCAST 'Kunnen we denken over denken?'

In samenwerking met Filosoofje maakte de Week van de Kinderfilosofie weer een podcast waarin de boeken van de shortlist voor het Beste Filosofische Kinderboek centraal staan.. Onder leiding van kinderfilosoof Marianne Scheeper praten kinderen in het Spinozahuis over denken. Dat doen ze naar aanleiding van fragmenten uit alle vijf de genomineerde titels.

Met de podcast kun je ook gemakkelijk zelf gaan filosoferen met kinderen, er wordt gepauzeerd en vragen worden ook aan de luisteraar gesteld.
Het wordt helemaal makkelijk als je handleiding voor filosofisch gesprek over de 5 titels van de shortlist erbij pakt. Die vind je op de pagina met nog meer (les)materiaal. 

Achtergrond

In 2022 ontstond kort voor de Week van de Kinderfilosofie het idee om een publieksverkiezing te organiseren rondom een aantal veel geprezen en gelezen kinderboeken met filosofische inslag. Er werd een aantal boeken op een lijst gezet en mensen konden via een pagina op de website stemmen. De prijs was ‘de eer’.
Zowel schrijvers als publiek reageerden enthousiast.
Het jaar daarop besloten we deze prijs verder uit te bouwen met een heuse vakjury-prijs en een aandenken in de vorm van de zogenaamde Ludoq (zie foto).
In 2024 kunnen we ook een geldprijs van €1000,- voor de jurywinnaar uitloven. 

Rondom de prijs make we uiteraard publiciteit, alle titels van de shortlist hebben daar profijt van!

Welke boeken?

Het gaat om kinderboeken voor de leeftijd van 4 t/m 14 jaar.
Het gaat niet om boeken die expliciet filosofische oefeningen of opdrachten bevatten of om educatieve (school)boeken.

Het gaat om proza, poëzie, prentenboeken of beeldverhalen voor kinderen die de jonge lezers aanzetten tot bespiegelingen over filosofische vraagstukken of die filosofische vragen opwerpen bij de lezers.

Het boek moet zijn verschenen in 2023 en oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. Ver- en hertalingen kunnen niet meedingen naar de prijs.

Benieuwd waar de jury vorig jaar vooral op beoordeelde? Lees hier het complete juryverslag over de titels die vorig jaar op de shortlist stonden.

Er zijn voorwaarden verbonden aan deelname. Tegenover deelname staat een aantal leuke dingen die vanuit de Week van de Kinderfilosofie worden geregeld.
Lees er hieronder meer over.

De jury

De jury bestaat uit:

Frank Meester is filosoof, publicist en geeft les aan The School of Life. Hij schreef samen met Stine Jensen het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op?, dat bekroond werd met een vlag en wimpel van de griffeljury. Zijn boek Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen stond op de shortlist van de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van dat jaar. Onlangs verscheen van zijn hand het spraakmakende Feminisme voor mannen en andere wezens.

Annelies Appelhof is kinderfilosoof, acteur en theatermaker en oprichter van de zAAk A, een stichting voor jeugdtheAter & kinderfilosofie. Haar voorstellingen Wie jij dAn wel niet bent 9+ en Chef KAnin – LAAt zich niet kisten 8+ werden door de vakjury genomineerd voor de Berrie Heesenpijs van het Centrum Kinderfilosofie Nederland en Wie jij dAn wel niet bent won de publieksprijs. Momenteel toert ze langs Nederlandse theaters met de bAAs 5+. 

Annelies Beck ontving vorig jaar als eerste de Ludoq voor haar boek Gedachten Denken. Zij is schijver en tv-journalist. Ze begon ooit bij het Vlaamse Jeugdjournaal. Ze heeft een passie voor lezen en schrijven.

Suzanna Kooijmans, één van de Jonge Denkers. Jaarlijks wordt in december een aantal jonge denkers des vaderlands gekozen. Het gaat om middelbare scholieren die een essay schrijven over een onderwerp. Het daaropvolgende jaar trekken zij door het land om filosofie onder de aandacht te brengen.

NB.  Frank Meester is adviseur voor het kinderboek van de Maand van de Filosofie. Daarom onthoudt hij zich van stemming bij de eventuele beoordeling van dit boek.

Voorwaarden voor deelname

Een uitgeverij kan een titel aanmelden onder de volgende voorwaarden:

  • Per boek wordt 25 euro ‘inschrijfgeld’ betaald.
  • Van elke titel dienen 3 exemplaren te worden opgestuurd, plus één pdf-versie (i.v.m. verblijf juryleden in het buitenland).
  • Bij nominatie op de shortlist dienen nog eens 3 exemplaren ter beschikking te worden gesteld. Die worden o.a. gebruikt voor het maken van een lesinstructie en als prijs die we tijdens of in het kader van de Week van de Kinderfilosofie kunnen weggeven.
  • Bij nominatie op de shortlist worden schrijvers en/of uitgevers verzocht aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking.
  • Aanmelden kan middels de knop hieronder. Problemen? Stuur dan een mail naar christianne@weekvandekinderfilosofie.nl.  
  • Aanmelding van het boek moest uiterlijk 7 januari 2024 binnen zijn. Aanmelden kan dus niet meer.

Wat staat er tegenover deelname?

De Stichting Promotie en Publiciteit zorgt van haar kant voor het volgende:

  • Publiciteit voor alle inzendingen via de nieuwsbrieven en op de website voorafgaand en tijdens de Week van de Kinderfilosofie; over de prijs en de prijswinnaars zullen diverse persberichten naar diverse media worden verstuurd
  • Lisa Roozen maakt een podcast over de vijf boeken op de shortlist. De podcast wordt verspreid via haar website en via de site van de Week, nieuwsbrief, persberichten ed.
  • De vijf genomineerde boeken krijgen extra aandacht tijdens de Week, op de website. social media en anderszins.
  • Bij alle vijf de genomineerde boeken zal een eenvoudige (les)instructie worden gemaakt, zodat ook in de klas of thuis aan tafel over het boek gepraat en gefilosofeerd kan worden. Die is gratis te downloaden via de site van de Week van de Kinderfilosofie.

Globale planning

De aanmeldingen moeten uiterlijk 7 januari 2024 binnen zijn.

Alle aanmeldingen zullen worden gepubliceerd  op deze website.

De jury maakt eind februari de shortlist van 5 titels bekend.
Vanaf begin april kan het publiek daarna  stemmen op die vijf titels. Op deze website wordt een pagina met alle vijf boeken gemaakt, met een korte omschrijving en een link om het boek te bestellen.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Week van de Kinderfilosofie 2024, 13 t/m 21 april. Nadere informatie volgt z.s.m.

Deze editie van de prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van de ISVW.