Meer bekijken of beluisteren over kinderfilosofie?

Op deze pagina staan links naar leuke, inspirerende en informatieve filmpjes en podcasts.

Podcast over 'Ik ben hier' en over waarde

Hoe doe je dat nu eigenlijk, een filosofisch gesprek voeren met kinderen naar aanleiding van een boek?

In deze podcast kun je horen hoe Marianne Scheeper van Filosoferen in de Klas dat doet. 

Het is een co-productie van Filosoofje en de Week van de Kinderfilosofie. 
Met deze podcast willen we het makkelijk maken om thuis, in de bieb of in de klas of op elke andere plek een filosofisch gesprek te voeren n.a.v. een kinderboek. In de podcast worden de vragen ook steeds aan de luisteraars gesteld. Gebruik de pauzeknop en onderzoek zelf ook de vragen en antwoorden.

Young Plato

Schoolhoofd Kevin McArevey en zijn team van basisschool Holy Cross Boys in Belfast zetten de wijsheid van de oude Griekse filosofen in om armoede, drugsdealers en de IRA te bestrijden en herstellen de hoop in het hart van een gehavende gemeenschap. Kevin McArevey laat zien hoe kritisch denken en pastorale zorg kinderen helpt om verder te kijken dan de grenzen en beperkingen van hun eigen gemeenschap en hoe filosofie hen kan aanmoedigen om het nut van oorlog en geweld in twijfel te trekken en vragen te stellen bij de verhalen die ze horen van hun ouders en leeftijdsgenoten.

Het wat en waarom van filosoferen met kinderen

De Kleine Grote Denkers uit Rotterdam zien het als hun missie om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op morgen, door spelend filosoferen een plek te geven in het basisonderwijs. 

In dit filmpje brengen ze het wat, waarom en hoe van filosoferen op school met kinderen, in beeld.

Filosoofje podcasts

Filosoofje maakt podcasts van filosofische gesprekken tussen kinderen. Vaak kun je er ook een lesbrief bij downloaden zodat je er in de klas mee aan de slag kan. Maar je kunt ook gewoon thuis luisteren en je laten inspireren. Zoals bijvoorbeeld door de laatste rees in samenwerking met het Artis Groote Museum.

Winnie de Poeh

Wist je dat de beer Winnie de Poeh eigenlijk heel filosofisch is ingesteld?

Socrates

Socrates wordt wel de grondlegger van de filosofie genoemd.  De manier waarop hij gesprekken voerde is vaak ook de manier waarop een kinderfilosoof met kinderen praat. Maar wie was dat dan, en wat deed hij?

Filofreek aflevering 2

De jonge Thomas Maatman is heel enthousiast over filosoferen met kinderen. Hij maakt o.a. dit soort filmpjes met filosofische vragen over de natuur. Een heerlijke parodie op Freek Vonk!

Over denken

Wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd als je denkt? In dit filmpje leggen kinderen het uit aan de hand van tekeningen.