De Ludoq

Prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek

Sinds 2023 reikt de Stichting Promotie en Publiciteit Kinderfilosofie (SPPK)  een prijs uit aan het beste filosofische kinderboek van het voorafgaande jaar. Welk kinderboek zet jonge lezers aan tot bespiegelingen over filosofische vraagstukken of roept filosofische vragen op?
Er is zowel een juryprijs als een publieksprijs. De prijs bestaat uit een wisseltrofee voor de jurywinnaar, de zogenaamde Ludoq en sinds 2024 is er ook een geldbedrag van €1000,-voor de jurywinnaar.
Winnaar(s) worden bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt tijdens de Week van de Kinderfilosofie, van 5 t/m/ 13 april.

Achtergrond

In 2022 ontstond kort voor de Week van de Kinderfilosofie het idee om een publieksverkiezing te organiseren rondom een aantal veel geprezen en gelezen kinderboeken met filosofische inslag. Er werd een aantal boeken op een lijst gezet en mensen konden via een pagina op de website stemmen. De prijs was ‘de eer’.
Zowel schrijvers als publiek reageerden enthousiast.
Het jaar daarop besloten we deze prijs verder uit te bouwen met een heuse vakjury-prijs en een aandenken in de vorm van de zogenaamde Ludoq (zie foto).
Sinds 2024 kunnen we ook een geldprijs van €1000,- voor de jurywinnaar uitloven. 

Rondom de prijs make we uiteraard publiciteit, alle titels van de shortlist hebben daar profijt van!

Welke boeken?

Het gaat om kinderboeken voor de leeftijd van 4 t/m 14 jaar.
Het gaat niet om boeken die expliciet filosofische oefeningen of opdrachten bevatten of om educatieve (school)boeken.

Het gaat om proza, poëzie, prentenboeken of beeldverhalen voor kinderen die de jonge lezers aanzetten tot bespiegelingen over filosofische vraagstukken of die filosofische vragen opwerpen bij de lezers.

Het boek moet zijn verschenen in 2024 en oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. Ver- en hertalingen kunnen niet meedingen naar de prijs.

Benieuwd waar de jury vorig jaar vooral op beoordeelde? Lees hier het complete juryverslag over de titels die vorig jaar op de shortlist stonden.

Er zijn voorwaarden verbonden aan deelname. Tegenover deelname staat een aantal leuke dingen die vanuit de Week van de Kinderfilosofie worden geregeld.
Lees er onder aan deze pagina meer over. Daar vind je ook een knop om titels aan te melden.

De Jury

FRank meester

FRank meester

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verschenen meer dan tien boeken waaronder 'Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen' (shortlist Socratesbeker), 'Bluf jezelf door het leven'. 'Over waarheid en andere leugens' en 'Feminisme voor mannen en andere wezens'. Samen met Stine Jensen schreef hij het kinderboek 'Hoe voed ik mijn ouders op?' (Vlag en Wimpel van de Griffeljury). Meester was columnist voor de Volkskrant en Trouw. Met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller 'Meesters in de filosofie'. Meester studeerde filosofie en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Syb Faes

Syb Faes

Syb Faes (20) is mediamaker bij BNNVARA en schrijft voor o.a. De Correspondent. Als scholier maakte hij al films en schreef verhalen. Hij leest alles dat los en vast zit en kan niet ophouden met denken en vragen stellen. Dat kwam ook goed van pas in zijn voormalige rol als Jonge Denker des Vaderlands. Als nieuwsgierig en creatief wezen voelt hij zich verwant met Ludo, de mascotte van De Week van de Kinderfilosofie.

Gerlien van Dalen

Gerlien van Dalen

Gerlien van Dalen. Zij was tot voor kort directeur van Stichting Lezen. Zij zat een aantal jaar de jury van de Griffels voor, was jurylid bij de Friese Gysbert Japicx Prijs en de Max Velthuijs-Prijs. Gerlien van Dalen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Kunst en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Kinder- en jeugdliteratuur bieden een goede basis om te filosoferen. Het zijn rijke teksten die je kennis verbreden en je laten nadenken over allerhande zaken die spelen in de wereld van de personages en in de wereld van de lezers. Vanuit dat perspectief ga ik graag aan de slag als jurylid van de Ludoq-prijs voor het beste filosofische kinderboek."

Joan Windzak

Joan Windzak

Joan Windzak studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2018 heeft zij een kinderboekwinkel, Educulture, waar je een divers en inclusief aanbod kunt vinden. Sinds 2 jaar is de winkel alleen nog online. Joan heeft een diepgaande interesse in, en begrip voor menselijke gedachten en gedragingen ontwikkeld, wat een waardevol perspectief biedt bij het evalueren van filosofische werken. Haar passie voor lezen ontstond al vroeg en heeft haar een breed scala aan literatuur laten verkennen. Als voormalig jurylid van de Griffeljury, heeft zij ervaring met het kritisch beoordelen en selecteren van jeugdliteratuur. De combinatie lezen, psychologie en filosofie maken dat zij enthousiast is om als jurylid voor de Ludoq aan de slag te gaan.

Voorwaarden voor deelname

Een uitgeverij kan een titel aanmelden onder de volgende voorwaarden:

  • Per boek wordt 30 euro ‘inschrijfgeld’ betaald.
  • Van elke titel dienen 4 exemplaren te worden opgestuurd, plus één pdf-versie (i.v.m. verblijf juryleden in het buitenland).
  • Bij nominatie op de shortlist dienen nog eens 3 exemplaren ter beschikking te worden gesteld. Die worden o.a. gebruikt voor het maken van een lesinstructie en als prijs die we tijdens of in het kader van de Week van de Kinderfilosofie kunnen weggeven.
  • Bij nominatie op de shortlist worden schrijvers en/of uitgevers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking.
  • Aanmelden kan middels de knop hieronder. Problemen? Stuur dan een mail naar christianne@weekvandekinderfilosofie.nl.  
  • Aanmelding van het boek moest uiterlijk 15 november 2024 binnen zijn. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Wat staat er tegenover deelname?

De Stichting Promotie en Publiciteit zorgt van haar kant voor het volgende:

  • Publiciteit voor alle inzendingen via de nieuwsbrieven en op de website voorafgaand en tijdens de Week van de Kinderfilosofie; over de prijs en de prijswinnaars zullen diverse persberichten naar diverse media worden verstuurd
  • Lisa Roozen maakt met kinderfilosoof Marianne Scheeper een podcast over de vijf boeken op de shortlist. De podcast wordt verspreid via de gebruikelijke kanalen en onder de aandacht gebracht bij diverse doelgroepen zoals bibliotheken.
  • Bij alle vijf de genomineerde boeken zal een eenvoudige (les)instructie worden gemaakt, zodat ook in de klas of thuis aan tafel over het boek gepraat en gefilosofeerd kan worden. Die is gratis te downloaden via de site van de Week van de Kinderfilosofie.

Globale planning

De aanmeldingen moeten uiterlijk 15 november 2024 binnen zijn.

Vlak voor Kerst zal de longlist worden gepubliceerd. De jury maakt vervolgens half januari de shortlist van 5 titels bekend.
Vanaf half maart kan het publiek daarna  stemmen op die vijf titels. 

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Week van de Kinderfilosofie 2025, 5 t/m 13 april. Nadere informatie volgt z.s.m.

Deze editie van de prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van de ISVW.