LEZEN

Er zijn ontzettend veel leuke boeken met een filosofische inslag voor kinderen. Hieronder lichten we er een aantal uit.

De eik was hier

In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Liefkozend wordt hij de ‘troeteleik’ genoemd en in 2018 werd hij verkozen tot boom van het jaar. De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen. Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina.
Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles. Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen. En het worden er steeds meer. Daarom moet de eik wijken voor extra asfalt. Wat dat betekent vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt.

Auteur: Bibi Dumon Tak

Uitgave in het kader van de Maand van de Filosofie. 

Filosofie Doeboek

Kan de mens zonder natuur? Natuurlijk niet! Kunnen dieren denken? Kan de aarde zonder ijsbeer? Misschien wel. Waar is natuur van gemaakt? Euh? En wat blijft er over als er niets meer is? Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek – Natuur staat vol met slimme vragen, grappige weetjes, en doe-opdrachten over mens en natuur! Bouw een gedachtenmachine, test de gevoelens van een plant en doe een echte reality-check: besta je echt? Natuurlijk (niet)! Het leukste cadeau voor eigenwijze kinderen!

Auteur: Sabine Wassenberg

Speciale uitgave in het kader van de Maand van de Filosofie.

Je kunt ook een ‘voorproefje’ bekijken, daarmee word je direct aan het denken gezet! 

Philo en Sophia

Philo houdt van dromen. Soms brengt zijn fantasie hem de meest prachtige gedachtes.

Sophia staat met haar beide benen op de grond en kan goed lachen.

Philo en Sophia houden allebei van nadenken over bijzondere vragen. Vragen waarop het antwoord niet altijd gemakkelijk te geven is. Denk je met hen mee?

In dit boek staan 22 verhaaltjes over Philo en Sophia. Verhaaltjes die uit het leven zijn gegrepen en waarover je kunt filosoferen met kinderen vanaf 6 jaar.

Auteur: Sabine Wassenberg

Illustrator: Karin van der Riet

Een voorproefje van het boek vind je ook in het boekje dat we deze week weggeven aan ieder kind dat filosofeert bij een activiteit van de Week.

Alles over wie ik ben

Ken jezelve, dat is een bekende uitspraak uit de filosofie. Maar hoe weet je nou wie je bent? En of je jezelf kent? Ligt je karakter al vast bij je geboorte of bepaalt je omgeving wat of wie je bent en wordt? Wat zegt je naam over jou? Met deze vragen gaat Stine Jensen aan de slag in Alles over wie ik ben. Ze laat haar lezers nadenken, voelen, praten en filosoferen.

Auteur: Stine Jensen