LEZEN

Hieronder recente titels die verschenen zijn en die jonge lezers aanzetten tot denken over filosofische kwesties en het stellen van filosofische vragen. 
Nog veel meer suggesties inclusief handleidingen voor een filosofisch gesprek over de genomineerde titels vind je op de pagina met de shortlist  voor het Beste Filosofische Kinderboek. 

Dat bedoel ik, zei de zalm

Dit is het kinderboek bij de Maand van de Filosofie 2023, met als thema waardering.

Een pluisje wordt door de wind weggeblazen, ver weg van haar warme trui, naar het oor van een sportvrouw die net op het podium staat met een zware kampioensbeker. Het pluisje kriebelt en als de sportvrouw daar iets aan wil doen valt de beker uit haar handen. De beker rolt de rivier in en belandt op de zanderige bodem, vlak naast een zalm. Zo knoopt Joke van Leeuwen een bijzonder doorgeefverhaal van ontmoetingen in elkaar. Ongewone personages zoals een vlieg, een paardenbloem en een straatsteen praten met elkaar over klein of groot zijn, gewild zijn of verstoten.

Auteur: Joke van Leeuwen

 

De Zoon van de Gazelle

De Zoon van de Gazelle is een beroemd verhaal uit de twaalfde eeuw, de bloeitijd van de Arabisch-islamitische cultuur. Het gaat over een jongen die opgroeit op een onbewoond eiland en wordt opgevoed door een gazelle. Hij weet niet hoe hij daar terecht is gekomen en gaat in zijn eentje op ontdekkingstocht. Al filosoferend komt hij tot inzicht in de grote levensvragen:

Hoe is het eerste leven ontstaan? Wat is het verschil tussen mensen en (andere) dieren? Wat kun je leren van de natuur? Is het heelal eindig of oneindig? Hoe kun je een goed mens worden?

De Zoon van de Gazelle is een hedendaagse hervertelling van Hayy ibn Yaqzan, een van de grote teksten uit de wereldliteratuur. De schrijver Ibn Tufayl (1110-1185) was een islamitisch filosoof, theoloog, arts en astronoom, die leefde in het zuiden van Spanje.

Auteurs: Sabine Wassenberg en Kamel Essabane

Dromen is alles

Mensen zijn dromers. We dromen over dingen die we zouden willen, bijvoorbeeld: kunnen vliegen, of voor altijd leven. Die dromen hadden mensen vroeger ook. Sommige van die dromen zijn uitgekomen, andere (nog) niet. Of ken jij soms iemand die kan vliegen of iemand die eeuwig jong is? In dit boek maak je een reis langs de toekomstdromen van de mens. We filosoferen over de toekomst: hoe ziet, denk jij, de wereld er over vijftig of duizend jaar uit? Wat zou jij graag willen voor de toekomst? Met de doe-je-droomopdrachten kun je zelf aan de slag.

Auteur: Stine Jensen

Het grote boek van mooi en lelijk

Waarom vinden we iets mooi of juist lelijk? Vinden we allemaal hetzelfde mooi of is het echt zo dat smaken verschillen? Hoe kom je eigenlijk aan je smaak? Is lelijk het tegenovergestelde van mooi? Aan de hand van een aantal beroepen waarin mooi en lelijk een belangrijke rol spelen, duikt Stine op een speelse en voor kinderen begrijpelijke manier in de filosofie van mooi en lelijk, de esthetica. Haar teksten worden ondersteund door kleurrijke foto’s en het prachtig ontwerp van Marlies Visser.

Auteur: Stine Jensen