Tijdens de Week van de Kinderfilosofie (13 t/m 21 april 2024) kan iedereen het belang én het plezier van filosoferen met kinderen ontdekken!  

Over de Week van de Kinderfilosofie

Tijdens de Week van de Kinderfilosofie zet de Stichting Promotie en Publiciteit Kinderfilosofie de praktijk van het filosoferen met kinderen op een podium en in de spotlights. We beogen daarmee dat iedereen het belang én het plezier van kinderfilosofie kan ontdekken, zodat leren filosoferen uiteindelijk net zo vanzelfsprekend wordt als leren lezen. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat filosoferen kinderen essentiële vaardigheden aanleert om ook in de toekomst democratisch en vreedzaam samen te kunnen leven.
In de Week combineren we twee elkaar versterkende componenten. Ten eerste brengen we allerlei activiteiten, waarin tijdens de week wordt gefilosofeerd met kinderen, samen op één platform: deze website. Bovendien faciliteren we die activiteiten waar kan en waar nodig. Daarnaast zorgen wij voor overkoepelende publiciteit, zodat alle initiatieven zichtbaar worden.
Via gratis lessen, gratis boekjes en ansichtkaarten, artikelen in (kinder)kranten en tijdschriften zijn al heel veel mensen geïnspireerd.

Mascotte

Onze mascotte, de uil Ludo, geeft het goede voorbeeld. Hij vindt niets leuker dan vragen uit zijn vragenpet toveren en spelen met gedachten over mogelijke antwoorden.

THEMA WEEK VAN DE KINDERFILOSOFIE 2024

Ons thema sluit uiteraard weer aan bij het thema (Chaos) van de Maand van de Filosofie 2024. 
In de loop van 2024 vind je meer infomatie over en materiaal voor de Week van de Kinderfilosofie op deze site.

Het thema van 2024:
‘Is CHAOS erg?’

In de klas, in het verkeer, op het voetbalveld, aan tafel, ….op allerlei plekken gelden regels en afspraken om ervoor te zorgen dat het geen chaos wordt. Maar is het eigenlijk erg als het een rommeltje wordt op het voetbalveld, in de klas of aan tafel? Zijn er ook plekken of situaties waarin het juist heel goed of fijn is als het een beetje chaotisch is?
Kun je altijd voorkomen dat het ergens chaos wordt? En hoe zit dat in de natuur, wie stelt daar regels en maakt afspraken? Is het in de natuur daarom juist wel of niet chaotisch?
En is chaos erg leuk of juist gevaarlijk? Kan chaos ook erg grappig zijn? Wanneer dan?

Genoeg prikkelende vragen om tijdens de Week van de Kinderfilosofie 2024 mee aan de slag te gaan!

NIEUWS

Aanmelden titels voor Ludoq

Sinds vandaag kunnen er weer titels worden aangemeld voor de Ludoq voor het beste filosofische kinderboek van 2024. De inschrijving is dit jaar eerder, zodat de shortlist eerder bekend is. Daarmee hebben we meer tijd om materiaal te ontwikkelen waarmee...

Lees verder

OVERTUIGD VAN HET BELANG VAN FILOSOFEREN MET KINDEREN?

STEUN ONS DAN!

Wij hebben ambities die we niet zonder steun kunnen realiseren.  Als jij de praktijk van het filosoferen met kinderen en de publieke bekendheid met dit vak graag verder ziet groeien, word dan VRIEND van onze stichting. Wij zijn blij met elke donatie!