Op maandag 17 april trok het Waardetransport naar het dorpje Oudleusen in de buurt van Dalfsen. De bibliotheek had daar een activiteit georganiseerd waarin filosoferen en knutselen werden gecombineerd. Ruim 10 kinderen zaten in een kring toen Nicolet Korenblik van bibliotheek Dalfsen uitlegde wat filosoferen is.
Ze beginnen het gesprek aan de hand van de vraag of een regenworm waardevol is. “Ja, die is belangrijk voor de natuur, die doet goede dingen in de grond” “Je kan er mee vissen” roept een jongetje. “Ah, vissen,” zegt Nicolet “ik wilde jullie toevallig iets voorlezen uit het boek Dat bedoel ik, zei de zalm van Joke van Leeuwen.”
Ze las het hoofdstuk “De vlieg en de diamant” uit dit kinderboek van de Maand van de Filosofie 2023 voor.
In dat hoofdstuk beweert de diamant dat ze veel chiquer en belangrijker is dan de vlieg. Die zit immers vooral op………uitwerpselen.
Na het voorlezen bespreken de kinderen wat zij ervan vinden. Het begint over het belang van poep. “Een vlieg heeft meer aan poep dan een diamant” zegt een meisje. “Een vlieg eet poep.” “Nee” zegt een ander “ze eten het niet, ze leggen hun eitjes erin zodat die niet opgegeten worden omdat iedereen poep vies vindt.” “O” zegt Nicolet “is dat zo, dat wist ik niet. Dat zijn van die weet-dingen die je op kunt zoeken in een boek. Maar wat heeft voor een mens meer waarde?” “Voor een mens een diamant. Nou ja, niet de diamant zelf maar wel wat het waard is, het is kostbaar” zegt een jongen. “Maar poep is ook waardevol want dat is mest en daar groeien planten van” weet een ander. “Maar als iets kostbaar is, is het dan ook waardevol? Bijvoorbeeld een voetballer….over welke voetballer zullen we het hebben?” vraagt Nicolet. “Over Mwape, dat is een hele goede voetballer, die is wel 180 miljoen waard!” stelt een jongen voor. “Ok, dan ben je heel veel geld waard, maar ben je dan ook waardevol?” “Voor de club misschien wel, maar voor mij niet” zegt een meisje. “Ik ga liever zelf voetballen in plaats van kijken” voegt ze daar nog aan toe.
Terug naar de diamant. Vinden ze die inderdaad waardevol? “Nee, want je kunt er je leven voor riskeren in de mijn, als jij die moet vinden. Dat kan heel gevaarlijk zijn” zegt de één. “Je kan er verder ook niks mee” zegt een ander.
Omdat de kinderen later een kunstwerk gaan maken slaat Nicolet de brug naar kunst. Ze laat een plaatje zien van een kunstwerk dat gemaakt is van oude gebruikte covid-testen. Wat vinden de kinderen daarvan? “Waardevol want het is origineel!” “Waardevol want anders, als je er niks mee doet, is het slecht voor het milieu, al dat plastic.” Nicolet wijst op kratten vol ‘waardeloze’ spullen: lege eierdozen, chipsblikken, doppen, flesjes, wc-rollen enzovoort. Daar mogen de kinderen zo een abstract beeld van gaan maken. Maar wie bepaalt dan straks of het een waardevol beeld is? “Als vijf mensen uit deze groep het mooi vinden, dan is het iets waard” besluit een jongen vast over zijn eigen nog te maken beeld.
Kunstenares Esther van Kinderatelier De Kunstkeuken in Dalfsen legt uit wat een abstract kunstwerk is en dan gaan ze aan de slag. Er wordt kwistig omgegaan met lijmpistolen. Er is voor elk wat wils van alles te vinden in de kratten. Na een uur hebben ze allemaal iets moois gemaakt. Maar ja, welk kunstwerk moet er mee in de schatkist van de Week van de Kinderfilosofie? Christianne Verheugd van de Week van de Kinderfilosofie stelt voor dat er foto’s van alle kunstwerken in gaan en dat een leeg blikje dat symbool staat voor “van niks kan je van alles maken” in de schatkist gaat. Dan kan iedereen z’n mooie kunstwerk gewoon mee naar huis nemen en is de boodschap toch duidelijk.
Met z’n allen concluderen ze dat het soms misschien niet belangrijk is of je kunstwerk iets waard is, maar dat het vooral waardevol is dat je zo’n plezierige middag hebt gehad!