Winnaars en juryrapport Beste Filosofische Kinderboek 2022

 

In februari werd de shortlist bekend gemaakt en op 22 april waren er de eerste twee winnende titels van deze nieuwe boekenprijs voor het Beste Filosofische Kinderboek. 

'Gedachten denken' van Annelies Beck, geïllustreerd door Hanneke Siemensma, is winnaar van de 1e Ludoq

Lees hier het verslag van de prijsuitreiking, die plaats vond op 22 april.

Het volledige juryrapport over alle zes de genomineerde titels

Lees hier het juryrapport.

'De zoon van de gazelle' van Sabine Wassenberg en Kamel Essabane is winnaar van de publieksprijs

Lees hier het verslag van de prijsuitreiking. 

Toelichting van de jury op de shortlist

De drieëndertig kinderboeken die de jury heeft binnen gekregen zijn super verschillend. Er zitten spannende boeken tussen, er zijn doe-boeken, uitlegboeken, parabelboeken, boeken voor kinderen van 4, maar ook boeken voor 14-jarigen, boeken met alleen maar tekst, of juist met (bijna) alleen illustraties en alles ertussenin. Hoe beoordeel je zulke verschillende boeken? 
De jury is van oordeel dat de boeken die op de shortlist staan filosofische vragen stellen en ook uitnodigen om daar als jonge lezer zelfstandig over door te denken.
Bij het ene boek komt dat vooral doordat het zo goed geschreven is dat je in de filosofische vragen wordt gezogen, bij het andere doordat niet alleen de tekst maar ook de afbeeldingen aanzetten om verder te denken en bij weer een ander doordat het een onderwerp van heel veel kanten benadert en expliciete vragen stelt.

Deze zes boeken staan op de shortlist (in willekeurige volgorde):

Het grote boek van mooi en lelijk, Stine Jensen
* Gedachten denken, Annelies Beck
* Ik ben hier, Joke van Leeuwen
* De scootmobiele eenheid, Mirjam Oldenhave
* De profeet, Tiny Fisscher
* De zoon van de gazelle, Sabine Wassenberg en Kamel Essabane

Podcast over 'Ik ben hier' en wat van waarde is

Hoe doe je dat nu eigenlijk, een filosofisch gesprek voeren met kinderen naar aanleiding van een boek?

In deze podcast kun je horen hoe Marianne Scheeper van Filosoferen in de Klas dat doet. 

Het is een co-productie van Filosoofje en de Week van de Kinderfilosofie. 
Met deze podcast willen we het makkelijk maken om thuis, in de bieb of in de klas of op elke andere plek een filosofisch gesprek te voeren n.a.v. een kinderboek. In de podcast worden de vragen ook steeds aan de luisteraars gesteld. Gebruik de pauzeknop en onderzoek zelf ook de vragen en antwoorden.

Handleidingen voor filosofisch gesprek

Kinderboeken kunnen een mooie aanleiding zijn voor een filosofisch gesprek met (je) kind(eren). Om dat gesprek makkelijk te maken, maakten we bij een aantal titels op de shortlist een eenvoudige handleiding. Klik op de buttons hieronder om ze te downloaden. 

Bij Lesmateriaal vind je bovendien een lesbrief bij “Het grote boek van mooi en lelijk” van Stine Jensen én bij De Zoon van de Gazelle.

Algemene informatie

Alle informatie over deelname, voorwaarden etc. vind je op deze pagina.

De jury

De jury bestaat uit:

Frank Meester is filosoof, publicist en geeft les aan The School of Life. Hij schreef samen met filosoof Stine Jensen twee boeken over opvoeden en toerde met haar door het land.

Annelies Appelhof is kinderfilosoof en zij maakt en speelt filosofische theatervoorstellingen voor kinderen onder de naam de zAAk A. De laatste voorstelling ‘Wie jij dan wel niet bent’ stelt vragen aan de orde over identiteit; kan je kiezen wie je bent?

Syb Faes, één van de Jonge Denkers des Vaderlands. Syb doet eindexamen in o.a. filosofie en heeft de ambitie om in de toekomst veel verhalen te vertellen, liefst via film. 

De longlist

Op deze pagina vind je de longlist.