Lesmateriaal & inspiratie

Op deze pagina stellen we lesmateriaal en andere tips, die je  inspireren om een filosofisch gesprek met kinderen te voeren, ter beschikking.
Lesbrieven krijg je  toegestuurd als pdf nadat je je emailadres hebt opgegeven.
In de loop van maart komt er nog meer materiaal beschikbaar.
Op de pagina over de shortlist van de boekenprijs voor het Beste Filosofisch Kinderboek van 2022 vind je handleidingen voor een eenvoudig gesprek n.a.v. de genomineerde titels.

Waardeloos of waardevol - lesbrief bij gratis doe-boekje

Met deze lesbrief kun je klassikaal aan de slag met de gratis doe-boekjes van de Week van de Kinderfilosofie. Je kunt kiezen uit 3 thema’s: 
* duurzaamheid/ (w)aarde
*burgerschap/samenleven
*mediawijsheid/online

Ook staat er voor elk leeftijdsgroep een lessuggestie in e zijn er doorvraag-vraagkaartjes om uit te printen.

Cirkels van Waarde - door Filodroom

Filodroom heeft een prachtige les gemaakt rondom het thema van dit jaar. Ga je deze les doen in de maand april, meld die dan aan en vraag de gratis doe-boekjes van de Week van de Kinderfilosofie aan!

Lesbrief bij het boek De Zoon van de Gazelle

De Zoon van de Gazelle won de publieksprijs voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2022. Schrijvers én kinderfilosofen Sabine Wassenberg en Kamel Essabane maakten er deze uitgebreide lesbrief bij.

Waardevol? Lesidee voor een gesprek door De Denkschool

De Denkschool maakte deze lesbrief over de waarde van (een) leven n.a.v. een stuk uit het boek “Schatje en scheetje” geschreven door Elle van Lieshout en Erik van Os (2008).

 

Het grote boek van mooi en lelijk

Bij het grote boek van mooi en lelijk is ook een lesbrief beschikbaar. Via een omweg kun je daar ook het thema ‘waarde’ of ‘waardering’ aan koppelen.