Afsluiting Week: Filosoferen met Bibi Dumon Tak

Afgelopen zaterdag 17 april werd de Week afgesloten tijdens de Haagse Nacht van de Filosofie. Samen met gelauwerde kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak en 3 kinderen van basisschool De Abeel in Den Haag , werd gefilosofeerd over het boek van Bibi: ‘De Eik was hier’, dat zij speciaal voor de Maand van de Filosofie schreef.

Liefkozend wordt deze boom de ‘troeteleik’ genoemd en het is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Bibi Dumon Tak las voor uit het boek (via de site te bestellen!) en ging onder leiding van Marianne Scheeper van Filosoferen in de klas in gesprek met enkele kinderen.

Ze hadden het over hollen of stilstaan, zoals de hoofdpersonen in het boek ook doen: de eik beleeft de dingen zoals ze werkelijk zijn, want een eik staat stil. De gaai vindt dat hij juist optimaal leeft, al wordt de eik 200 of ouder en een gaai maar 10 jaar. Of de kinderen liever 100 jaar leven of 10? Daar waren de meningen over verdeeld!  We vroegen ons ook af of je als boom voortleeft en of dit hetzelfde is als voortbestaan. Leef je nog als je als boom een tafel of een brug bent? De tafel leeft niet, maar de wortels die in de grond blijven zitten wel, zelfs als de boom is omgehakt. Ook in een eikel die door een vogel in de grond is gestopt en waar een boompje uit groeit leeft de boom voort.

“Wie rent kijkt alleen voor zich uit, wie stilstaat ziet de hele wereld om zich heen.” Dit werd live in de studio door de kinderen uitgeprobeerd: zij renden verschillende rondjes in én uit beeld en Bibi nodigde de kinderen thuis van harte uit om vooral mee te doen. Eén van de kinderen vond dat juist door te bewegen het denken werd gestimuleerd. Dat hebben we gemerkt, want ook na het rennen bleef het een mooi gesprek!

Marianne Scheeper van Filosoferen in de Klas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *