De Week van de Kinderfilosofie heeft een nieuwe boekenprijs in het leven geroepen voor het Beste Filosofische Kinderboek. Boeken zijn immers een laagdrempelige manier om kinderen aan te zetten tot denken over filosofische vragen en kwesties.
Op zaterdag 22 april werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Aanwezigen werden eerst meegenomen in de gedachtenwereld van kinderen. Christianne Verheugd en Marianne Scheeper (organisatoren van de Week) blikten met het publiek terug op de route van het Waardetransport tijdens de Week van de Kinderfilosofie. Wat hadden de kinderen afgelopen week allemaal in de schatkist gestopt en hoe waren ze daar al filosoferend toe gekomen?
Daarna was de prijs te bewonderen. Het idee daarvoor kwam van Christianne Verheugd en jury-lid Syb Faes. Het is beeld van drie omgekeerde vraagtekens, verwijst naar het andere karakter dat een filosofische vraag heeft t.o.v. de vragen die kinderen gewoonlijk moeten beantwoorden. Bovendien: als je filosofeert roept de ene vraag meestal vooral een volgende vraag op. Dat ze op z’n kop en scheef staan illustreert het speelse karakter van filosoferen met kinderen. Vernoemd naar de mascotte Ludo van de Week van de Kinderfilosofie is de prijs de ‘Ludoq’ gedoopt.
Aansluitend was het woord aan de jury, bestaande uit filosoof Frank Meester, kinderfilosoof en theatermaakster Annelies Appelhof en Jonge Denker des Vaderlands Syb Faes. Zij waren unaniem over Gedachten Denken van Annelies Beck, geïllustreerd door Hanneke Siemensma. “Dit juweeltje zet de jonge lezer het meest aan tot zelf denken over filosofische kwesties. Dat dat in dit boek wordt gecombineerd met prachtige vormgeving, prachtige tekeningen en poëtische taal, was doorslaggevend. Het lijkt een klein boek, maar het zit bomvol metafysische vragen.”
Bij afwezigheid van de schrijfster nam uitgeefster Wende Wilbers (Querido) deze eerste Ludoq in ontvangst. Annelies Beck en Hanneke Siemensma werden beiden gebeld direct na het uitreiken van de prijs. Beiden waren verrast, vereerd en heel blij blij met de prijs.
Naast een juryprijs was er ook een publieksprijs. Met een overdonderende aantal stemmen werd die gewonnen door De zoon van de gazelle van Sabine Wassenberg en Kamel Essabane. “Een boek dat de lezer uitnodigt mee te denken met de hoofdpersoon en gedachten te vormen over de grote vragen van het leven.”
Lees hier het volledige juryrapport over alle zes genomineerde titels.
Alles informatie over de prijs, de jury etcetera vind je via deze pagina.